søndag 8. juni 2014

Jeg vet hvem du er

Jeg vet hvem du er (2010) av Yrsa Sigurdardottir starter som en krimbok, med to parallelle historier.
Den ene historien forteller om et ektepar og deres venninne Lif, som nettopp er blitt enke. Trioet drar til et forlatt hus på en avsidesliggende og fraflytta øy, der de planlegger å drive pensjonat.

Den andre historien om psykiateren Freyr, som etter sønnens forsvinning og etterfølgende skilsmisse har flyttet til Isafjordur og jobber på sykehuset der. Han starter etterforskningen av hærverk på skolen,  og et merkelig selvmord. Begge hendelsene viser seg å ha tilknytning til sønnens forsvinning. Han får rede på noen merkelige dødsfall/ulykker, alle blant eldre mennesker som har gått i samme klasse. Etter hvert får Freyr tak i drømmedagboka til en av disse, og etterforskinga hans går gjennom drømmeverdenen.

Knyttepunktet mellom de to parallellhistoriene er enken Lif, som viser seg å være Freyrs tidligere pasient, elskerinne og psykopat. Dette får oss til å vente en logisk forklaring på gåtene, men den gang ei. Forklaringen er overnaturlig. Det viser seg at forsvinningen til Freys sønn ikke var knyttet til noe kriminell handling.

Temaet som tas opp i romanen er mobbing og hevn. Den overnaturlige forklaringen gjør boka til en thriller mer enn krimroman. Den er guffen nok, og har meget overraskende vendinger, helt uforutsigbar.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar