tirsdag 24. juni 2014

Kirkegårdsboken

Kirkegårdsboken (2008) av Neil Gaiman er en grøsser for aldersgruppen 10 +, som ikke er skummel i det hele tatt. Forfatteren selv forteller at han ble inspirert av Kiplings Jungelboken.

I kapittel 1 blir vi vitne til hvordan en familie blir drept av mannen Jack, mens minstebarnet, en gutt på 1 år redder seg mirakuløst ved å komme seg ut av senga og kravle over til kirkegården i nabolaget.
Kirkegården er gammel og bebodd av mange snille spøkelser, som tar seg av gutten. Han får navnet Nobody Owens, da han blir adoptert av ekteparet Owens.  Det blir også oppnevnt en verge, som kan skaffe gutten mat . Det er Silas, som vi etter hvert skjønner er vampyr: han er ikke-død og ikke-levende, kan vandre i de levendes verden og mangler speilbilde.

Etter hvert får Nobody opplæring av frøken Lupescu, som er en varulv. Han blir lært opp til gliding (komme seg gjennom vegger), svinning og drømmevandring (å hjemsøke folk i drømmene deres), som de døde gjør. Da det både er lærere og leger blant de døde, får Nobody opplærin i lesing/skriving samt medisinsk hjelp når han trenger det. En av vennene hans er helsa Liza, som ble druknet og aldri fikk en gravstein.

Alle Nobodys forsøk til å komme seg i de levendes verden utløser fare: vennskapet med jenta Scarlet, forsøket på å gå på vanlig skole, ol fører til at han kan bli avslørt av Jack som fortsatt leter etter ham.
Vendepunktet er kampen mellom Nobody og de 4 Jackene på kirkegården. Vi får vite hvorfor de var ute etter ham, og hvordan Nobody og hjelperne hans får dem i "underverdenen" til ghulene og til det trehodete slangelignende vesenet som vokter en skatt.

Fortellingen følger Nobody til han fyller 15 år og måt ut i de levendes verden. Han mister evnen til å se de døde og blir fulgt av Silas til kirkegårdsporten. Masse spenning og stemning, MÅ leses!
Like bra for voksne som for barn.
Egyptergangen, Highgate

Highgate Cemetery, der handlingen er lagt til

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar