mandag 28. april 2014

Nils Holgersson

Nils Holgerssons vidunderlige reise gjennom Sverige (1907)  av Selma Lagelöf var ment som lærebok i geografi og lesebok for barneskolen. Selma Lagerlöf var lærer og ønsket at barna skulle lære på en underholdende måte.

Historien starter med at Nils er slem med med mennesker og dyr. Forelderene straffer ham med å pugge en preken, mens de selv er i kirken. Nils plager husnissen og blir forvandlet til en nisse selv: han blir bitteliten og forstår fuglespråket. På gården lander det en flokk vissgjess, ledet av Akka fra Kebnekajse. Den hvite gåsen Morten vil slå følge med dem. Nils setter seg på gåseryggen og blir med.

Ravnen Bataki forteller gutten at dersom han følger tamgåsen til Lappland og så fører ham trygt hjem til Skåne vil han bli stor igjen. På reisen lærer Nils å være snill mot andre. Til å begynne med vil ikke gjessene ha ham i følget sitt, men godtar det, når Nils redder en gås fra reven Smirre. De flyr gjennom alle Sveriges fylker opp til Gällivare og så tilbake til Skåne, før Nils får vite at det er et vilkår til:  Morten gås må slaktes for at Nils skal få tilbake sin opprinnelige størrelse. Gutten blir helt fra seg, han har ikke hjerte til å ofre vennen sin, og han tør ikke vise seg som nisse for mor og far. Når han hører at foreldrene sliter økonomisk, bestemmer han seg likevel for å dra hjem.

Han har oppgitt å bli et vanlig menneske og idet han forhindrer gåseslaktingen .... blir han STOR :-)
Budskapet er veldig tydelig: Nils ble stor når han satte andre foran sine behov.

Fortellingen avbrytes med en rekke sagt om ulike byer og landskap, samtidig som en lærer om det svenske samfunnet på begynnelsen av 1900-tallet: økende industrialisering, konflikt mellom menneske og natur, utvandringen til Amerika og tuberkulosen.  Det er en parallellhistorie om søskenparet Åsa gåsapiga og Lille Mats som drar til Gällivare for lete etter far, når resten av familien har dødd av tuberkulose.

Prototypen  for hovedpersonen var forfatterens adoptivbarn med samme navn. Selma Lagerlöf var lesbisk og hadde ikke egne barn. Den foreldreløse Nils var en utfordring å få i hus.
Senere ha boka inspirert Jostein Gaarder til å skrive Sofies verden.

Västanå teater i Sunne setter opp romanen for andre år på rad i 2014. Det er verdt å få med med seg. Flotte kostymer, koreografi, rulleskøyter og andre effekter. Boka er tobindsverk, og krever tålmodighet for å komme igjennom, men det er absolutt bryet verdt. Synd at nesten ingen nordmenn jeg har møtt, har hørt om den.





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar