onsdag 16. april 2014

Frost (frozen)

Denne Disneyfilmen fikk blandet kritikk i vinter, noe av det gikk ut på "estetisk" og "klisjefullt". Jeg kan ikke si meg enig i det siste.

Filmen er inspirert av H.C.Andersens eventyr Snødronningen og bruker noen kjente motiver, men gir dem en ny vri. Historien handler om to søstre, Anna og Elsa, som er prinsesser. Elsa forvandler alt hun rører ved til is, noe foreldrene ønsker å skjule. Hun tilbringer derfor hele barndommen og ungdomstiden innelåst på et rom og med hansker på. Foreldrene omkommer i et skipforlis, og en dag kommer kroningsdagen for Elsa.Da har prins Hans dukket opp i riket og fridd til Anna. Elsa blir sint, og forvandler sommeren til vinter, for så å flykte til fjells.

Anna er opptatt av å redde søsteren, hun nekter å tro at Elsa er ond. Elsa har imidlertid truffet Annas hjerte med en istapp og Anna er i ferd med å forvandle seg til isskulptur. Kun kjærlighet kan redde henne. Her har filmen en del overraskende vendinger. Hans, som alle tror elsker Anna viser seg å være en lykkejeger med et kaldt hjerte. Bondegutten Kristoffer kommer akkurat for sent, og Anna er blitt til isskulptur. Det viser seg at kjærligheten som tiner henne kommer fra "den slemme" søsteren, Elsa, som til slutt greier å kontrollere sine evner og bruke dem kreativt. Definitivt originalt å bryte opp godt/ondt stereotypene vi kjenner fra eventyrverdenen.


Grafikken er vakker, med originale blider av trollene (som dansende steiner), morsomme snømenn og en skummel isrobot som jager heltene, samt erinsdyret Svein.





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar