mandag 5. mars 2012

Fyrvokteren

Fyrvokteren (2009) av Camilla Läckberg. Handlingen er lagt til Fjällbacka i Bohuslän, et lite tettsted med et sagnomsust fyrtårn. Det sies at de døde aldri forlater øya. Patrik Hedström må etterforske drapet på den nye økonomisjefen i kommunen, Mats Sverin.Parallellt med etterforskningen som tar 2 uker tid, fortelles historien til fyrvokterens kone Emelie fra 1870 til 1875.

Romanen innledes med at Annie Wäster, har flyktet fra sin voldelige mann og flyttet inn i fyret som har vært i familiens eie, med sin lille sønn Sam på 5 år, som er syk. Hun ser Emelie og dennes sønn som tydeligvis går igjen i fyret. Annie gamle kjæreste Mats kommer ut med båt etter å ha handlet for henne. Neste dag blir han funnet skutt i sin leilighet.

Det viser seg at Mats er en snill gutt, som ingen har noe å utsette på.  Han har flyttet til Fjällbacka fra Göteborg etter å ha blitt grovt mishandlet av en gjeng. Han har også fattet mistanke til regnskapet for spaanlegget Badis i kommunen. Mats har dessuten jobbet for en organisasjon som hjelper mishandledekvinner å flykte fra sine menn og innledet et forhold til en av kvinnene han var kontaktperson for, Madeleine, hvis mann er leder for en motorsykkelgjeng. I tillegg blir 3 skolegutter forgiftet med kokain som de har funnet utenfor Mats port og med hans fingeravtrykk på.

Det virker som flere har hatt motiver for å ta ham av dage, men forfatteren greier å overraske leseren helt til det siste. Boka gir en bred skildring av kvinnemishandling både før og nå. Fint å se at det er mulig å skrive en god krim uten at ofrene blir partert eller at morderen skal være en busemann. Etterforskeren er her en familiemann, ikke den klassiske skilte og alkoholiserte typen (selv om jeg liker Wallander også). Har ikke lest noe av denne forfatteren tidligere, men det virker lovende.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar