fredag 9. mars 2012

Biutiful

Biutiful (2010) er det nye verket fra regissøren Alejandro González Iñárritu, som også står bak filmen 21 grams (som er bare helt rå).  Selvsagt skaper dette forventninger til det nye kunstverket, som er vanskelig å gi ensidig kritikk av. Også her viser regissøren en sterk skildring av sosial elendighet, med temaer som rusmisbruk, dødelig sykdom og illegal innvandring. Man får se et helt annet bilde av Barcelona enn det man er vant til som turist.

Kort fortalt handler filmen om alenefaren Uxbal som må ta seg av barna Ana og Mateo fordi ekskona er alkoholisert, manisk-depressiv og prostituert (alle superlativer på en gang). Han selv er med på å drive en fabrikk hvor illegale kinesiske innvandrere syr vesker 16 timer om dagen for luselønn. Da Uxbal og broren Tito trenger penger diskuterer de å selge graven til faren ( som befinner seg i en 6-etasjers "betongblokk" på kirkegården Motnjuic). Uxbal får diagnosen prostatakreft med spredninger og beskjeden om at han har et par måneder igjen. Da bestemmer han seg for å bli "snill gutt" , reparere forholdet til ekskona, hjelpe den senegalske innvandrerkvinnen Ige og kjøpe ovner til kjelleren der kineserne sover. Ting går ikke etter planen, da kona Marambra ikke har forbedret seg stort, og de billige ovnene gasser alle kinaarbeiderne i hjel. Før Uxbal dør overlater han ungene til Ige som han knapt nok kjenner, men vurderer som bedre omsorgsperson enn kona Marambra.

Mye samfunnsfag i denne filmen,og selvsagt ikke noe galt i å vise samfunnets skyggesider, men
filmen ville nok vært bedre dersom Iñárritu hadde benyttet seg av den ukronologiske klipp-fortellingen fra 21 grams. "Biutiful" er kronologisk og litt vel langtrukken.

En av sjokkerende episodene var når Uxbal får lyst til å se sin far som har ligget i betonggraven siden 1966 og får lov til det (balsamert?) før denne kremeres. Har vært innom denne kirkegården under et besøk i Barcelona selv, den ligger ved botanisk hage og de olympiske anleggene. Tenkte tanken på hvor trist det måtte være å flytte inn i en betongblokk etter døden når man har bodd i en betongblokk hele livet, men det spiller kanskje ingen rolle? Den gangen tenkte jeg ikke på det som fullverdig grav, men det er tydelig det. Så er det tydeligvis attraktivt å kjøpe graver der også...

Tittelen "Biutiful" kommer fra en episode der barna spør Uxbal om hvordan man staver "Beautiful".
Hvis jeg hadde vist den på skolen ville det nok blitt i en samfunnsfagtime heller enn i spansktimen.


Montjuic kirkegården sett fra Botanisk hage

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar