torsdag 28. mai 2020

X Den andra platsen

X Den andra platsen (2018)av John Ajvide Lindqvist føyer seg i rekken samfunnskritiske skrekkromaner..Forfatteren av La den rette komme inn har virkelig oppdaget et potensiale innen sjangeren, på samme måte som krimforfatterne på 1970-tallet brakte inn samfunnskritikk i krimromanen.

Lindqvist leder oss igjen til en drabantby i ett av Stockholms forsteder, en blokkompleks befolket av lavinntektsfamilier, innvadrere og krininelle. Romanens hovedperson er journalisten Tommy T, som nå er en dalende stjerne. Han blir dratt inn i etterforskningen av en rekke selvmord innen det høyere sjiktet av narkodealere. Gjennom sitt nettverk i Stockholms underverden får Tommy greie på at en mystisk person får dem til å ta livet av seg på merkelig vis. Det virker som en aktør rydder bort konkurrenter.

Til tross for en tidligere lovende journalistkarriere, har Tommy aldri hatt sex på sine noen og førti år. Han bor sammen med en hund som har beinprotese, og har et platonisk forhold til den tidligere prostituerte Anita. "Vad visste Tommy om kärlek? Mycket lite. Han hade ägnat så stor del sitt liv åt att først och främst älska sig själv, att den mellanmänskliga kärleken var ett abstrakt begrepp för honom" (s.142). En patetisk antihelt, som vi identifiserer oss med på "reisen". i et dystert univers.

Samtidig blir Tommys nevø, 17-årige Linus rekruttert til å deale nesten ren kokain, som mer eller mindre oversvømmer byen. Linus har ADHD og bor i en dysfunksjonell familie: faren er i rullestol i vegetativt  tilstand og mor spiller mye av pengene bort på Bingo. Han oppdager etterhvert at han paradoksalt nok er en av dem som klarer seg best i det ellers dysfunksjonelle samfunnet: " Om man ville bli hög, bli låg, få fjong, bygga muskler eller bara allmänt zona ut. Så jävla mycket markos som flöt runt i systemet för att folk skulle få substanser som förändrade dem. Det var hela businessen om man tänkte efter.
         En stolthet kom över Linus och han gav seg själv en mental klapp på axeln. Bortsett från vodkan så hade han inga substansbehov som kunde tvinga honom at böja nacken framf¨r en kran. Och detta trots att han i samhällets ögon var kajo och behövde medicin" (s. 111).

Linus henger sammen med den overvektige Emo-jenta Kassandra, som sliter med depresjoner. Hun får i oppgave å veie kokaindosene Linus skal lange. Kassandra holder en kakerlakk på glass for å se hvor lang tid det går før den "tar kvelden", mens hun reflekterer over eksistensielle spørsmål:
"Vi distraherar oss. Kollar på film, ligger, springer, käkar nudlar. Men varför? Finns det nåt vi vill uppnå? Finns det nån anledning till att vi gör grejerna vi gör? Nä. Till sist er vi som kakerlackan. Skillnaden är bara  att den inte beh¨ver distraktion. Den är sig själv nog. Den är Gud" (s. 102)

Skulle tro at virkeligheten var dyster nok, til å skremme oss, men snart innser Tommy at Linus langer kokainet for selveste X, og at denne har overnaturlige evner. Om det er en vampyr, alien eller en demon, får vi ikke vite før de siste 50 sidene. Handlingen veksler mellom en grotesk virkelighet og en parallell verden styrt av "Mørket". Tommy prøver å hjelpe nevøen sin og blir dratt stadig lenger inn, helt til han innser at han er bare en marionett i X´s grusomme plan. Hva skremmer oss egentlig mest? Virkeligheten eller det overnaturlige?  Et spørsmål vi kan fundere på mellom spenningstoppene.







Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar