søndag 10. januar 2016

River

Krimetterforskeren har gjennom sjangerens historie vært en person som ikke passet helt inn i det vanlige familielivet. For starte med Sherlock Holmes : en ungkar som misbruker kokain og gå videre til klassikeren: den skilte alkoholiserte Wallander, Harry Hole, Erlendur osv. I den dansk-svenske Broen dukker en ny spennende skikkelse opp: Saga Norén, som av anmelderne blir karakterisert som Aspergers, noe regissøren er uenig i.  Skulle tro mulighetene var oppbrukt, men etterforskerkarakteren evolusjonerer videre i BBCs serie River (2015) med Stellan Skarsgård i hovedrollen. Her møter vi nemlig en etterforsker som er schizofren, og du leser ikke feil, nei.

John Rivers makker Jackie har blitt brutalt myrdet i tjenesten, og River ønsker å komme til bunns i dette drapet, mens han etterforsker andre saker. Det er bare det at han har Jackie sittende i bilen, prater med henne i tide og utide, danser med henne på gaten osv.  Ikke overraskende at sjefen hans ber om en psykiatrisk utredning. Psykiateren lar imidlertid River fortsette i jobben, samtidig som hun melder ham på en terapigruppe som heter "Å leve med stemmer". I tillegg ttil å ha Jackie "med seg" overalt, har River andre "nisser" på slep, som f.eks en massemorder fra 1800-tallet, som han har lest om eller ofrene i mordsaker han holder på å etterforske. Hvordan klarer  han jobben er et betimelig spørsmål. Etterforskningen foregår i stor grad gjennom "dialogene" River har med de døde, han "er" dem mens han prater med seg selv, og har den beste oppklaringsprosenten i London. Absolutt verdt å se!

Serien appellerer til voksent puplikum, som kan kjenne seg i låten "Love to dance" som gjentar seg gjennom hele handlingen og som liker europeisk kino, da framdriften er noe langsommere enn i Holliwood.  Serien ligger på Netflix, du blir ikke skuffet.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar