søndag 26. april 2015

Memory

Memory (2011) av Cristoph Marzi er en fantasyroman av Christoph Marzi der handlingen utspiller seg på Highgate kirkegård i London i likhet med Kirkegårdsboken av Neil Gaiman (tidligere omtalt i min blogg).

Hovedpersonen Jude er 17 år og har evnen til å se ånder, derfor har han mange venner på kirkegården. Han bor med far og har ingen anelse om hvem hans mor er. En dag støter han på ei Jente på Highgate cemetery, som ikke husker hvem hun er. Åndene velger å kalle henne Story, og Jude vil gjerne hjelpe henne med å finne ut av hvem hun er. Med andre ord har begge ungdommene eksistensielle problemer å løse.

Etter hvert begynner noen av minnene til Story å vende tilbake. Gjennom åndene får Jude vite at Story er i ferd med å bli en ånd: kroppen hennes ligger på et ukjent sted og er i ferd med å dø. At minnene kommer tilbake er til hjelp i letingen, men intet godt tegn: jo nærmere døden, jo flere minner. De må finne kroppen før minnene kommer tilbake, og denne kampen mot klokka skaper spenningen i romanen. 

Motstanderne (eller skurkene om man vil) er "de ansiktsløse" som tømmerkirkegårdene for ånder, og det er svært farlig. Kirkegårdene er fullt av minner, som skaper byens sjel. Tømmes de for ånder, vil byens sjel visne bort. Svaret på hvorfor de ansiktsløse jakter på ånder henger sammen med historien om Judes eget opphav og utgjør det andre spenningsmomentet i boka.

Greier Jude å redde Story?  Hvorfor jakter de ansiktløse på ånder? Det er spørsmålene som får oss til å lese videre.

Et annet spørsmål som dukker opp er hvorfor en leter etter en "Story"? Gjennom å lete etter Storys historie, finner Jude ut av sin egen. Samtidig prøver de å bekjempe de onde maktene som holder på å ødelegge byens historie. Budskapet som formidles er at vissheten om hvor en kommer fra. er viktig for å holde seg levende, både for enkeltmennesker og fellesskapet som byen symboliserer. 

Historien er passe skummel og følger oppskriften for et moderne eventyr. For den voksne leser, kan noen av momentene bli forutsigbare, men overraskelsesmomentet i Judes historie oppveier for dette.
Min sønn på 10 elsket boka. 

Marzi har også skrevet romanen Heaven, som får god kritikk av Bokelskerinnen http://bokelskerinne.blogspot.no/2011/09/bokanmeldelse-heaven-christoph-marzi.html
.
Ukjent opphav er et motiv også i denne boka.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar