fredag 18. mars 2011

Black Swan

En ganske skremmende thriller, må jeg si, men god likevel. Hovedpersonen er den unge ballerinaen Nina, som overraskende får rollen som Odette-Odile i "Svanesjøen", og det er gjennom hennes øyne publikum opplever hendelsene. Nina lever kun for balletten og blir passet godt på av sin overbeskyttende og kontrollerende mor, som oppga sin ballettkarriere da hun fikk datteren. Nina skal da bli det mora ikke ble.
Nina har imidlertid vrangforestillinger, hører stemmer, ser syner, skader seg selv. Hun utvikler et vennskap til
en annen ballerina, Lily, og det virker som om Lily vil ta fra henne rollen med alle midler. Det en imidlertid aldri får vite er hva som er virkelig og hva som kun er Ninas fantasier. Kjemper hun mot Lily eller mot seg selv? Til å begynne med virker Ninas opplevelser troverdig, hun blir forsøkt forført av koreografen, ser mora som demon, bildene på veggen lager grimaser til henne... så skjønner en at ikke alt er like virkelig, men hva
skjedde og hva skjedde ikke? Mye av ballettverdenens mørke sider er jo realistisk fremstilt, så hvorfor kan det ikke være sant? Men det er en galning som forteller det! Man får i hvert fall skrekk for alle penga. I motsetning til "Beautiful mind" som også viser hodet til en schizofren, gir denne filmen ikke noe håp.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar