torsdag 17. februar 2011

Los Reinert -bøkene

Bøkene om Los Reinert av Siri Mohr og illustratør Jan Kåre Øien er en slags regional barnelitteratur. Det er en serie fortellinger fra Sørlandet ogen  fin lektyre for gutter. Hovedpersonen er Los Reinert, en gutt som bor på en øy utenfor Grimstad med familien. Han er ofte på turer med bestefar, som er en tidligere los, og kan fortelle mye spennende. I hver av bøkene er det en fortelling i fortellingen, bestefaren forteller ulike sagn eller lokalhistorie. Fortellemåten er ganske tradisjonell, med det er vakre akvarellillustrasjoner og det er en fin måte å lære noe om kystsamfunnet på.

Los Reinert (1996)  er første bok i serien. Vi blir kjent med lokalsamfunnet og historien om fregatten Charitas som forliste utenfor Sørlandskysten i 1797 på vei til Skien. Skipperen på Charitas var Henrik Ibsens bestefar, med samme navn.

Los -Reinert på hummerfiske (1998) går bestefarens båt tom for diesel, og de må søke tilflukt på "Losenes øy" (Håøya) hvor de ser portrettet av en kjent los, som ble malt av Henrik Ibsen.

Los Reinert og Hanna (2000)  er fortellingen om Sankt Hans og hvordan Reinert blir kjent med den svenske jenta Hannah som er på seilas med foreldrene. Reinerts katt Martini blir venner med Hannas katt Cinzano (voksenhumor :-) Bestefar forteller sagn om Sakt Hans, mens Hanna og Reinert diskuterer ulikheten i svenske og norske tradisjoner. De deltar i en konkurranse, der Villmann blir kåret til den finest pyntede Sankt Hans båt, og vi lærer om ulike sommerblomster og urter.

Los Reinert på fyret (2002) I denne boka er det  Kristi Himmelfartsdag. Reinert og farfar har dratt til LilleTorungen fyr, og vi blir kjent med historien til Store og Lille Torungen. Der  Fyrvokteren fra Store Torungen med barnebarnet Kurt som er noe eldre enn Reinert. Han er slem, forteller skumle historie, plager fuglene på øya og låser til slutt Reinert i fyret. Alle 4 er imidlertid nød til å overnatte i fyret pga uvær.

Los Reinert og sjørøverne (2004) Her blir båten Villmann stjålet av to tenåringsjenter mens bestefar og Reinert er i butikken. Bestefar foteller sjørøverhistorier, og man kan lære om ulike typer seibåter.

Los Reinert og fuglehospitalet (2009). Her opplever Reinert oljesøl utenfor kysten. Sammen med far og farfar plukker de opp fugler som kan reddes, men er nødt til å avlive andre. Noen av fuglene de tar vare på dør underveis, mens andre overlever.








 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar